Yaşam şartlarımızı kolaylaştırmak, kalabalıklaşan hayat ve trafik yoğunluğunda ulaşım imkanlarımızı arttıran hayatımızın vazgeçilmez birer parçası olan araçlarımız zaman geçtikçe ve kullanım süreleri arttıkça çeşitli sorunlarla karşılaşabiliyorlar. Araçlarımızda çıkan en ufak sorundan ciddi problemlere kadar her türlü sorunu oto tamircilerde halledebiliriz. Araçlarımızın belirli mesafelerden sonra genel periyodik bakımlarını yaptırmamız gerekmektedir, zamanı gelince yaptırılmayan araç bakımları hem aracın daha büyük sorunlarla karşılaşmasına hem de araç sahiplerinin can güvenlikleri açısından sorunlara neden olabilir.


Manuel Şanzıman Tamircisi Seçimlerinde Dikkat Edilmelidir.


Manuel şanzıman veya düz vites, motorlu taşıtlarda kullanılan bir şanzıman türü. Genellikle sürücü tarafından kontrol edilen bir debriyaj ve vites kolundan oluşur. Otomobillerde debriyaj ayak, vites ise elle kumanda edilirken motosikletlerde debriyaj el, vites ise ayakla kumanda edilir. .

Manuel Şanzıman Arıza Çeşitleri ve Belirtileri


.

Manuel şanzımanlı araçlarda senkromeç, dişliler ve baskı balata parçaları en çok arıza yapan parçalardır. Bu parçalardan kaynaklanan arızaların belirtileri farklıdır ve her biri ayrı değerlendirilmelidir.

Baskı Balata Arızası


Otomatik & Manuel Şanzıman Bakım - Onarım Baskı Balata Arızası
Debriyaj balatası olarak da adlandırılan baskı balata manuel şanzımanlı araçlarda en sık arızalanan parçalardan birisidir. Görevi, motordan aldığı gücü tekerleklere aktarmasıdır. Baskı balata sisteminde iki disk ve bir balata mevcuttur. Balata sayesinde aktarma (kavrama) sorunsuz ve yumuşak bir şekilde sağlanır. Eğer vites geçişlerinde problem varsa ve bu hissedilebilirse baskı balata arızasından bahsetmek mümkündür. Baskı balatanın ömrü ortalama bir araçta 50.000 km’dir. Ancak kullanıma bağlı olarak 10.000 km’de de arıza verebilir, 100.000 km’de de. Eğer aracınızda aşağıdaki belirtilerden birisi veya birkaçı varsa baskı balatayı kontrol ettirmeniz gerekir. Aracın yolda kalmasına neden olabilecek türde bir arızadır.

Baskı Balata Arızası Belirtileri;


  • Araçta ilk hareket anında (gaza basıldığında) titreme olması,

  • Düz yolda veya rampa çıkarken hızlanamama ve güç kaybı,
  • Vites geçişlerinde zorlanma olması,
  • Performansta hissedilebilir düşüş,
  • Yakıt tüketiminin artması,
  • Debriyaj pedalına basıldığında ses gelmesi.

Senkromeç Arızası;


Otomatik & Manuel Şanzıman Bakım - Onarım Sekromeç Arızası
Araçta güç aktarım organlarının birbiriyle bağlantısını sağlayan elemanlardan birisidir. Otomobil teknolojileri günümüzdeki kadar gelişmemişken vites değişimleri oldukça zordu. Ancak senkromeçlerin üretilmesiyle birlikte sorunsuz ve yumuşak bir geçiş imkanı sunuldu. Vites değişimi sırasında senkromeç, vites dişlilerinin devirlerini eşitlemeye; böylelikle sürtünmeyi en aza indirmeye yarar. Genel olarak sesli olarak nükseden senkromeç arızaları, şanzımanın sökülmesiyle giderilebilir. Tamiratı ustalık gerektirir.

Senkromeç Arızası Belirtileri


Araçta güç aktarım organlarının birbiriyle bağlantısını sağlayan elemanlardan birisidir. Otomobil teknolojileri günümüzdeki kadar gelişmemişken vites değişimleri oldukça zordu. Ancak senkromeçlerin üretilmesiyle birlikte sorunsuz ve yumuşak bir geçiş imkanı sunuldu. Vites değişimi sırasında senkromeç, vites dişlilerinin devirlerini eşitlemeye; böylelikle sürtünmeyi en aza indirmeye yarar. Genel olarak sesli olarak nükseden senkromeç arızaları, şanzımanın sökülmesiyle giderilebilir. Tamiratı ustalık gerektirir.

Senkromeç Arızası Belirtileri


Vites değişimlerinde sıradışı ses ve titreşime neden olabilir. Bunun yanında zorlanma da olabilir. Senkromeç kaynaklı arızalar bir an önce giderilmelidir. Aksi takdirde birbiri ile bağlantılı olan diğer şanzıman elemanlarına da zarar verebilir. Arızaları kaynağı %90 ihtimalle hatalı kullanımdır. Vites geçişlerinin devrinde yapılmaması, vites değişimlerinde debriyaj pedalına tam basılmaması ve patinajlı kalkış gibi nedenlerden dolayı senkromeç arızası meydana gelebilir.

Vites Dişli Arızası


Otomatik & Manuel Şanzıman Bakım - Onarım Baskı Vites Dişli Arızası
Şanzımanda en sık karşılaşılan problemlerden birisi de vites dişli arızalarıdır. Geri vites dişlisi, 1. vites dişlisi, 2. vites dişlisi, 3. vites dişlisi, 4. vites dişlisi veya 5. vites dişlisinde arızalar meydana gelebilir. Dişliler genellikle kullanımdan kaynaklı olarak arızalanır. Aracı olması gereken viteste kullanmamak, düşük viteslerde yüksek sürat ve yüksek viteslerde düşük sürat yapmak arızalara neden olabilir. Bunun yanında aracın yağsız kalması, zamanla gerçekleşen yıpranma ve aşınmalar vites dişlilerinde arıza meydana gelmesine neden olur. Hissedilebilir arıza türüdür.

Vites Dişli Arıza Belirtileri


Vites geçişinin mümkün olmaması veya zorlanma vites dişlilerindeki arızanın belirtileridir. Vites dişlilerini uzun ömürlü kullanmak için aracın bakımları düzenli yaptırılmalı ve araç yağı sürekli olarak kontrol edilmelidir.

Aracın Vitese Girmemesi ve Vitesten Çıkmaması


Vites değiştirme çubukları deforme olmuş olabilir veya bu çubukların ayarı düzgün yapılmamış olabilir. Aracın vitese geçmemesi veya vitesten çıkmamasının nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Kilit bilyaları sıkışmış olabilir,
  • Senkromeç sıkışmış olabilir,
  • Debriyaj teli kırılmış olabilir,
  • Debriyaj vites geçişlerini sağlamıyor olabilir,
  • Vites değiştirme çatalı eğrilmiş, yamulmuş olabilir,
  • Kayıcı vites dişlileri mil üzerinde sıkışmış olabilir,
  • Vites dişlileri yıpranmış olabilir,
  • Prizdirek mili bulunduğu bölgede volana sıkışmış olabilir.
Hizmetlerimiz